Головна » 2017 » Березень » 19 » Аеротерапія - ЛІКУВАННЯ вуликів ПОВІТРЯМ
10:44
Аеротерапія - ЛІКУВАННЯ вуликів ПОВІТРЯМ

Бджолярі вивчають і сперечаються з приводу аерації вуликів в різні сезони року і пропонують різні конструкції для більш раціонального пчёловожденія. Аерація вулика - (від грец. Aer - повітря), в бджільництві, це регульований природний повітрообмін в вулику, який здійснюється через нижні і верхні льотки в стінах корпусів і вентиляційні отвори даху за рахунок різниці щільності зовнішнього і внутрішнього повітря.

Бджоли можуть підвищувати температуру всередині вулика при похолоданні і можуть знижувати її при перегріванні. Вентилюючи вічко бджоли регулюють вологість усередині вулика. У період головного медового хабар нектарного аромати ульевого повітря поширюються на десятки метрів від пасік. Думка бджолярів відомо: все, що виходить з вулика - корисно. Вулик можна назвати найефективнішим природним інгалятором. Ефірні масла прополісу, меду і воску, маточного молочка та перги, аромати і фітонциди квіток, нектару і воску, що виділяються з вулика, створюють особливий мікроклімат. Лікувальна дія ульевого повітря першими помітили бджолярі, вони ж придумали перші способи його застосування.

Український журналіст, член-кореспондент Апімондії Н.В.Ульяніч в журналі "Бджільництво" за 2005 рік знову звернув увагу на лікування вуликів повітрям:

Ефірні масла прополісу, меду і воску, маточного молочка та перги, аромати і фітонциди квіток, нектару і воску, що виділяються з вулика, заселеного бджолами, дезінфікують повітря навколо пасіки в радіусі до 200 м. Такий мікроклімат покращує стан хворих, змінює характер їх поведінки, збільшує апетит, покращує сон і настрій, а в цілому подовжує життя. Летючі фракції з вулика надають стимулюючу дію на дихальну, шлунково-кишкову і серцево-судинну системи, покращують стан нервової системи. Аеростімулянти бджолиної сім'ї підвищують працездатність, покращують діяльність легеневої системи, підвищують імунітет організму. У спеціальній літературі наводиться чимало фактів, які свідчать про те, що робота на пасіці сприяє довголіттю. Так чому б не скористатися атмосферою вулика в лікувальних цілях?

Апитерапевт, заслужений лікар України Б.А.Охотскій (м.Одеса, Центр оздоровлення та відпочинку «Одеса-Аркадія»), ознайомився в одному з польських журналів за 1972 рік до статті про те, що бджоляр вилікувався від бронхіальної астми за допомогою інгаляції повітрям бджолиного гнізда з вулика. У 1990 р Б.А.Охотскій опублікував свої багаторічні спостереження за лікуванням хворих вуликів повітрям і прийшов до висновку про безсумнівну його ефективності. Ось його думка-зі статті "Апітерапія бронхіальної астми" в журналі "Бджільництво" за 2003 рік:

Понад двадцять років ми з успіхом проводимо такі процедури.

Вулик для інгаляції обладнали наступним чином: в стельової дошці просвердлили закривається засувкою отвір Ø2 см, в яке вставили поліетиленову трубку. Один кінець опустили в гніздо (вулик) і закрили сіткою, що перешкоджає проникненню бджіл. На іншій наділи ингаляционную маску. Інгаляції проводимо протягом 15-20 днів один-два рази на день по 10-15 хв. Хворі вдихають в комплексі аромати ефірних масел прополісу, меду, пилку і воску.

Для виключення прямого контакту з бджолами при вдиханні ульевого повітря бджолярами було запропоновано кілька методів:

"АПІКАБІНКА". Автор угорський бджоляр Лукаш Вебер. Перед сеансом з вулика знімається дах, а на її місце встановлюється спеціально сконструйований корпус, ізольований від бджолиної сім'ї металевою сіткою. У нього пацієнт вставляє голову і дихає вуликів повітрям.

БДЖОЛИНИЙ БУДИНОЧОК. Тут бджоли живуть в дванадцяти вуликах. Усередині будиночка вони не літають. Щоб потрапити у вулик, бджоли користуються спеціальними отворами в стінах - лёткамі. Будиночок орієнтований по сторонах світу, вулика стоять всередині будиночка у трьох стін, вхід - зі східного боку. Будиночок побудований за досвідом тибетських ченців, які використовували ульевой повітря для лікування. Повітря в будиночку дійсно особливий: насичений повітряними фракціями меду, пилку, прополісу, воску і безлічі інших речовин, ще не досліджених вченими. Дихається тут легко і надзвичайно приємно. Безперервне гудіння бджілок в доказах налаштовує на умиротворений лад. Так і хочеться прилягти на вулика, полежати, поспати. Проходить головний біль, поліпшується настрій і самопочуття. А ви коли-небудь бували всередині бджолиного вулика? А в бджолиному будиночку - як у вулику. Тільки бджоли не заважають. (Бджоляр: Ігор Волошко. Інформація з сайту http://www.on-line.crimea.ua) У статті "Самий солодкий мед Криму" (автор Д. Волокітін) про бджолиній фермі І.ВОЛОШКО написано наступне: Будиночок працює тільки в зимовий час, коли бджоли сплять. У ньому знаходяться вулики зі сплячими бджолами, які насичують повітря фракціями меду, прополісу, пилку і інших бджолиних елементів, роблячи його цілющим. Причому ніякої певної плати за двогодинний сеанс оздоровлення Ігор не вимагає. Кожен відвідувач дає стільки, скільки вважає за потрібне.

ВУЛИК-лежанки. Автор український бджоляр і художник М.М. Яровий (укр. - Микола Яровий. Над лежаком, в якому розміщується кілька (3-4) бджолиних сімей, надбудовується "апікамера", для розміщення в ній людини лежачи. Людина захищений в камері від контакту з бджолами і не потребує захисному одязі і лицьовій масці. Бджоли надають комплексний вплив на організм пацієнта (температурне, звукове, вібраційне, інгаляційне). Інформація з сайту Мёдландія. Журналістка Юлія Лесина написала статтю про Миколу Миколайовича Яровому "Сни на вуликах" на авторському сайті Яровий назвав свій проект вулика-лежанки аналогічно "Сон на вулику"

БДЖОЛИНИЙ БУДИНОЧОК з вуликами-лежанки. Поєднання двох попередніх способів придумав кримський бджоляр В'ячеслав Миколайович Савін. (Він називається апітерапевтом, але ніде не наводяться дані про наявність у нього медичної освіти. Правильно називати його цілителем або апі-цілителем.) Про лікування вуликів повітрям не згадується зовсім, хоча лікування продуктами бджільництва пропонується проводити на пасіці в одному з п'ятнадцяти будиночків. У кожному будиночку по три лежанки (вулика-лежаки). У кожній лежанці по три бджолиних сім'ї. Лікування в бджолиних будиночках автор називає "біоенергоінформаційної пчёлотерапіей". Своїми методами автор береться лікувати багато, включаючи злоякісні новоутворення. Інформація про лікування і реклама медико-реабілітаційного центру (Крим, село Дивне) розміщені на сайті В.Н. Савіна Лікування на пасіці. Численні інтернет-статті про перебування на цій пасіці сприяють розвитку нового різновиду зеленого туризму - апітурізма.

ПАВІЛЬЙОН ДЛЯ БДЖІЛ. Інгаляції ульевого повітря приймаються в положенні пацієнта сидячи всередині павільйону, з розміщених там же стаціонарно вуликів. Років бджіл здійснюється через льотки, що відкриваються в зовнішній стіні павільйону. Пацієнти під час процедури не мають прямого контакту з бджолами. Процедура інгаляції регулюється за допомогою спеціального інгалятора. До пацієнта ульевой повітря надходить через маску, не змішуючись з навколишнім повітрям. Інформація взята з сайту http://www.apiair-musch.de Там же є презентація доповіді Ганса Муша на апитерапевтических конгресі в Пассау в 2010 році (Api-Air Vortrag - німецькою і англійською мовою.) За темою "Інгаляція ульевого повітря" . Для бажаючих придбати ульевой інгалятор "Api-Air" є інформація на іншому сайті: www.apiair-vertrieb.de/

ПЕРЕСУВНА бджільницьких ПАВІЛЬЙОН. Усередині павільйону зазвичай вбудовується невелика кабінка для відпочинку бджоляра, який вдихає аромати з безлічі компактно розташованих вуликів. Для цілей аероапітерапіі поки ніяк не пристосоване, але бджолярі кажуть: Дай Бог кожному подихати таким повітрям!

Інгаляційний ВУЛИК У КАБІНЕТІ ЛІКАРЯ. Апітерапевти використовують для аероапітерапіі вулик, встановлений в кабінеті клініки. Приклад такого використання в кабінеті традиційної терапії лікаря Коміссарова В. Б. (Удмуртія). Вулик встановлений всередині кабінету на підвіконні, а вічко примикає до шибки.

Міжнародний Центр Медицини "АПИ" (клініка д.м.н. І.В. Крівопалова-Москвіна) У лікуванні бронхіальної астми використовується інгаляція з дихального вулика щодня по одному - два рази на день по 10-15 хвилин. Ось приклад використання вулика на підвіконні.

У відео-репортажі (автор Андрій Борець) з каналу "Інтер" про лікування бджолиною отрутою в Ірпінському військовому госпіталі (Україна) показаний короткий, але вичерпний сюжет про лікування вуликів повітрям (6 сек, з 1 хв 14 сек. По 1 хв. 20 сек). Вулик закріплений зовні будівлі. На бічній стінці вулика закріплених трубка-повітропровід, яка через вікно заводиться в кабінет. Пацієнт може зручно розташуватися за столом. Він вдихає ульевой повітря через патрубок, видихає через ніс.

ОЗДОРОВЧА ПАЛАТКА. Бджоляр Іван Васильович Манохін, який прожив понад сто років, в свої 92 роки написав книгу "Людина і бджола" (Тула: Приокское книжкове видавництво, 1982 - с.48). У висновку книжки автор звернув увагу на цілюще повітря пасіки:

Багатовікові спостереження народу і наукові дослідження останніх десятиліть переконливо доводять, що бджоли і продукти бджільництва - кращі друзі здоров'я і найвірніші помічники лікарів в їх боротьбі з хворобами, старістю і смертю.

У цьому я переконався, працюючи з бджолами. Особливо прекрасний повітря пасіки під час хорошого «хабар», коли щоденний прибуток «контрольного» вулика досягає десяти і навіть п'ятнадцяти кілограмів, коли у вечірній час, після закінчення літа, бджоли починають виганяти зайву вологу з принесеного за день нектару і виробляють посилену вентиляцію вулика. Запалений сірник, піднесена на 10-15 сантиметрів до летку, гасне від сильної повітряного струменя, що йде суцільним потоком з вулика протягом всієї решти ночі.

У такі тихі теплі ночі спати на розкладачці серед вуликів одна насолода. У цей лікувальний час затяті ворога людського організму - багато хвороб - або зникають зовсім, або відступають.

В ночі присутні на пасіці відчувають себе буквально на «сьомому небі». Пасічнику ж не страшні ніякі захворювання. Цю обставину слід врахувати і організовувати при пасіках «оздоровчі намети», в які можна було б направити струмені лікувального повітря безпосередньо з вуликів, для лікування хворих на легеневі та серцеві захворювання. І ми впевнені, що місяць, проведений в лісі в оздоровчої наметі, під час хабар, буде значно корисніше будь-якого дорогого санаторію.

Цей прийом звільнив би бджіл від зайвої роботи по вентилюванню вуликів, а кілька людей вилікував би від серцевих і легеневих захворювань.

Боярська практична школа бджільництва із 1902 р.

Переглядів: 1991 | Додав: sanator | Теги: ДКЗ, АпіВулик, апімандри | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: